OPINIÓ: ‘La foto’

alfons-romero-figueres

Article d’opinió d’Alfons Romero

Fa dies que la tinc sobre la taula de treball. La visita del Conseller Rull a Figueres i la passejada amb representants dels grups municipals al barri dels gitanos.

barri_SantJoanGuardo els apunts de l’assignatura Metodologia de la Història que ens donava en Joaquim Nadal a la UAB, la mateixa universitat que va cursar Dret el Conseller. Ens insistia a debatre l’estat de la qüestió, la peça central on sorgirà la investigació i després la resolució del problema. Recordo les taxonomies de Bloom que Josep Pallach ens explicava a Ciències de l’Educació, una manera d’ordenar el coneixement per situar cada cosa al seu lloc. Tinc ben present les lectures del Marx hegelià, on la dialèctica ajuda a entendre la realitat que mai sorgirà d’una sola definició sinó de la confrontació permanent entre la tesi i l’antítesi.
Dels temps viscuts s’aprèn que la política ha de viure del coneixement i s’ha de conrear inexcusablement en els camps de la intel·ligència.
No conec cap manual de la bona pràctica de l’administració municipal que ho expliqui clar, però hi ha un ordre jeràrquic per a treballar bé. Primer per a detectar el problema, fer la diagnosi òptima, saber quina és la millor solució i aplicar-la. Tot un treball continuat que acaba creant una nova realitat que substitueixi a la vella, ara ja sense el problema inicial.
Torno a la foto i no sé on col·locar-la en el treball per a resoldre aquest problema figuerenc greu. Problema creat per l’administració pública i pel creixement demogràfic imparable de la comunitat gitana figuerenca.
Quan els veig parlant, penso més en el ministeri de propaganda que en l’autèntica informació de les societats democràtiques. Del mag de la propaganda, Goebbels, ens queden sentències immorals encara no enterrades: val més una mentida que no pugui ser desmentida que una veritat inversemblant.
La comitiva es para. El Conseller, l’únic resolutiu que ho té clar. L’únic. Per reblar-ho acabava de fer un whatsapp a un dels seus que ho explicava clar. L’alcaldessa en nom d’un consistori aparentment unit en la no resolució, no aclaria res. Com sempre. No ajuda a situar la foto en cap lloc concret. Finalment en Pere Caselles, el nostre particular cardinal Richelieu, que intentava explicar el que no sabia, l’ús d’armes de foc la vigília entre famílies gitanes. Mentre ens feia arribar les tradicionals frases de “ho estem estudiant” més la de “hi estem treballant”, als seus peus tenia les restes de la munició 9mm Parabel·lum utilitzada la nit anterior.
La foto té l’aire decadent com el quadre de Goya la família de Carles IV.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista