OPINIÓ: ‘Pensaments dominicals’, per Josep Taberner

sant-pau-de-la-calzada

Del 18 al 25 de gener, cada any els catòlics celebrem la Setmana de pregària per la Unitat dels Cristians. El 25 és la festa de la Conversió de Sant Pau, i, a Figueres, tenim una tradicional missa a Sant Pau de la Calçada.
Aquest any 2017 es commemora el 500 aniversari de les 95 tesis de Martí Luter a Wittemberg (Alemanya). Com sabem, la història de la Reforma (i de la Contra-reforma) ha estat marcada per divisions lamentables. Celebrar junts aquest aniversari serà un resultat veritablement important. A Figueres anem preparant una vetlla de pregària ecumènica a l’església de la Immaculada el dimarts 21 de febrer a les vuit del vespre, compartida amb els ortodoxos i reformats.
La Comissió Catòlico-Luterana de la Unitat ha fet grans esforços per aconseguir l’entesa al respecte. En el remarcable document Del conflicte a la comunió, recorda que a hores d’ara ambdues tradicions arriben a aquest centenari en temps ecumènics, amb els resultats de cinquanta anys de diàleg i mútua comprensió de la pròpia història i teologia.
És a partir d’aquest consens i de l’actual context ecumènic que emergeix el tema central d’aquesta Setmana: “Reconciliem-nos. L’amor del Crist ens hi empeny” (2 C 5,14).
Diumenge marcat per la crida de Jesús als primers deixebles (Mt 4, 12-23), a qui els canvia la vida radicalment: “Veniu amb mi, i us faré pescadors d’homes”.
Mn. Josep Taberner i Vilar