OPINIÓ: 'Quo vadis, govern de Figueres?'

opinio-testart-figueres

Article d’opinió d’Albert Testart, portaveu d’ERC de FIigueres

El Ple de l’Ajuntament celebrat ahir a Figueres només ha estat un símptoma més d’un estil d’entendre la política i el paper de les institucions locals en una ciutat com la nostra. Un mal símptoma de cap a on aniran les actituds del govern durant els propers anys.

Primer símptoma. Una alcaldessa que per més que tots els grups municipals de l’oposició li hem dit que li aprovaríem la seva dedicació exclusiva al càrrec per al qual l’han elegit els ciutadans, pren la decisió de dedicar-se a altres feines lleugerament més remunerades a la Diputació de Girona. Figueres és prou important perquè la primera edil es dediqui com a prioritat a les necessitats dels seus habitants. Ha de ser la primera vocació de tots els que ens dediquem a la política local. No serà així per segona vegada consecutiva. Llàstima.

Segon símptoma. Quatre càrrecs de confiança, dels quals dos tenen un sentit evident en una plantilla municipal en què històricament han mancat tècnics de protocol i de comunicació. Un tercer és el coordinador de govern-cap gabinet d’alcaldia que respon a unes necessitats polítiques gens discutibles i lògiques. Fins aquí cap problema. Tanmateix, el govern CDC-PSC-UDC es treu de la màniga un quart càrrec de confiança que simplement ha de fer la feina del…tinent d’alcalde!!! El Reglament Orgànic Municipal deixa ben clar que els tinents d’alcalde tenen com a funció la direcció i coordinació de l’àrea de gestió que li atribueixi l’alcaldia. Doncs acaba d’aparèixer un càrrec que pagarem entre tots els contribuents per fer una feina que ja té qui l’ha de fer….i que també cobra.

Tercer símptoma: Incrementar les assistències als plens, comissions i juntes de govern en un 20%, literalment un 20% d’increment més del que tenen tots els servidors públics d’aquest país. Els representants polítics no som més que la resta de personal al servei de la ciutadania, i molt menys en moments de crisi econòmica. Però per l’equip de govern i els seus suports sembla ser que sí.

Quart símptoma: Incrementar les dedicacions exclusives i parcials dels regidors de govern més enllà de la mesura i el seny. De fet, molt més enllà de ciutats mitjanes com la nostra. Amb la justificació de necessitar temps per treballar per a la ciutat, el que ha acabat passant és que la ciutadania paga via impostos les estructures dels partits signants del pacte de govern. En aquest cas, cal dir-ho, de CDC i PSC i no pas d’UDC.

Remei: Treballar per demostrar que altres formes de fer política són possibles. Malgrat el descrèdit ja existent entre la ciutadania, i que decisions com aquestes ajuden a incrementar, seguim pensant que existeix una manera de dedicar temps i ganes per fer de Figueres un lloc millor per viure sense augmentar-ne innecessàriament els costos.

ERC-MES hem votat contra aquest joc de despropòsits i ens mantindrem atents i posarem llum a tots els altres símptomes que vagin apareixent resultat d’un pacte de govern ara per ara completament opac, però que malauradament ja va deixant entreveure els principis sota el qual s’ha signat.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista