Opinió: Sobirania?

cristina-valles-figueres

Article d’opinió de CRISTINA VALLÈS, membre de La CUP de Figueres

Aquest últims mesos escoltem parlar de sobirania per part de tots els nostres polítics, però alguns d’ells quan fan servir la paraula la buiden de contingut. Quan CiU va votar, junt amb el PP, PSOE i UPyD, en contra d’un referèndum sobre el TTIP , va fer una declaració clara i rotunda del què entenia per “sobirania” i de com estaria disposada a vendre-la al major postor*.El TTIP o Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió, si s’arriba a signar, posarà en perill la nostra sobirania política, econòmica i legislativa, no tan sols ara sinó que ens pot condicionar el nostre futur d’una manera definitiva.

El TTIP s’està negociant aquest moment al Parlament Europeu, però en sabem poc, molt poc d’aquesta negociació, el seu secretisme i la seva falta de control parlamentari és el primer punt del Tractat que ens ha de fer desconfiar de la seva conveniència.
Com es possible, no ja que la ciutadania no pugui accedir als documents que es negocien sinó que fins hi tot els diputats tinguin restriccions a l’hora de fer-ho ? Sabem quin seria el model d’arbitratge del Tractat davant un conflicte entre una possible multinacional inversora i un Estat.
Davant un conflicte d’interessos, la multinacional estrangera pot denunciar l’Estat si considera que la seva regulació perjudica la seva inversió o els seus possibles futurs beneficis. La denuncia la presentarà davant un tribunal d’arbitratge comercial que pot acabar sancionant l’Estat i pot arribar a forçar canvis legislatius en el propi estat. La signatura del Tractat comportaria rebaixar els nivells de qualitat europeus en aspectes com l’agricultura, la industria o serveis bàsics com l’aigua, gas, electricitat, transport, l’energia o la sanitat.
Així per exemple, els controls de qualitat europeus, que en alguns estats prohibeixen aliments transgènics com cereals modificats o la utilització de determinats productes en la producció de carn, desapareixerien, si entren en el nostre mercat productes d’EEUU amb estandars de qualitat menors.
El TTIP pot arribar a anul·lar les lleis de proteccions socials o ambientals d’un país. Els ajuntaments perdrien tota capacitat per gestionar, per exemple, les contractacions públiques o les regulacions mediambientals. Per això a Europa ja hi ha centenars de municipis que s’han declarat contraris al tractat. A mesura que es revela més informació sobre el que implicaria el TTIP, més municipis s’uneixen a la llista.
Segons els seus termes, estaria rotundament prohibit qualsevol intent d’aplicar un criteri de proximitat o desenvolupament sostenible local a les contractacions públiques, aplicar moratòries a nivell local sobre pràctiques perilloses en zones d’alta sensibilitat mediambiental, o restringir l’ús de tècniques que es considerin perilloses ( pesticides, transgènics, hormones …) És innegable que el TTIP afectarà el funcionament de les nostres institucions ia la vida diària de cada persona. Tots som responsables del nostre futur i per això cal frenar el TTIP, encara podem fer-ho. Quan anem a votar el dia 24 de maig, hem de tenir clar que vol dir sobirania, però SOBIRANIA en majúscules com a paraula plena de contingut.La CUP ha mostrat des del principi un clar rebuig al TTIP, perquè Sobirania és molt més que una paraula és una definició de principis.

* Per desgracia el TTIP no és el primer acord d’aquest nivell que es signa i ja hi ha exemples d’aquestes practiques:

El govern australià va decidir que el tabac s’havia de vendre en paquets on apareguessin avisos impactants referents a la salut. Però utilitzant un acord comercial tipus TTIP, la tabaquera Philip Morris va demandar al govern i va aconseguir que se li pagues una multimilionària indemnització per les possibles pèrdues derivades de la legislació governamental segons ells “restrictiva”.
L’Argentina en resposta a la ira popular pels preus astronòmics de les factures de l’electricitat i de l’aigua, va imposar una congelació dels preus d’aquests serveis, va ser denunciada per les companyies internacionals de serveis públics davant un tribunal comercial i es va veure obligada a pagar més de mil milions de dòlars en compensacions.
A El Salvador les comunitats locals van aconseguir convèncer el govern que denegués el permís a una vasta mina d’or que amenaçava de contaminar els seus recursos d’aigua. L’empresa canadenca que tractava d’obrir la mina, va denunciar a El Salvador per 315 milions de dòlars per les perdudes dels seus futurs beneficis.
A Canadà els tribunals van revocar dues patents que posseïa l’empresa nord-americana de fàrmacs Eli Lilly basant-se que la companyia no tenia proves suficients que aquests tinguessin els efectes beneficiosos que afirmava. Eli Lilly va demandar al govern canadenc per valor de 500 milions de dòlars i ha aconseguit que es canviïn les lleis de patents de Canadà.

* Si en voleu saber més: http://www.cafeambllet.com/cafeambllet-9-especial-ttip/

* La votació correspon a la del 6 de maig de 2014 al Congrés de Diputats .

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista