OPINIÓ: ‘Sobre comunicació alternativa’

maria-perpinya-erc-figueres-2015

Article d’opinió de Maria Perpinyà, regidora d’ERC a l’Ajuntament de Figueres

Les mocions que insten a fer difusió sobre Dies Internacionals o Mundials d’alguna malaltia, trastorn o qualsevol fet a recordar o conscienciar són interessants però esdevenen un perill. Hi ha molts dies importants i cada col·lectiu en fa del seu el més important. Només fent una ullada a la tardor tenim el 28-Setembre que és el Dia Internacional de la Sordesa, el 10-Octubre Dia Mundial de la Salut Mental, el 2n dijous- Octubre Dia Mundial de la Visió: ceguera i discapacitat visual, el 30- Novembre Dia Internacional de la lluita contra els trastorns de la conducta alimentària, el 3- Desembre com a Dia Internacional de les Persones amb Discapacitats… no continuem.

Quan el Grup Municipal d’ERC parlem que cal traspassar el treball d’un grup polític a nivell local i a nivell tècnic, no volem desmerèixer ni la seva feina, ni el dia escollit i molt menys el col·lectiu reflectit en la moció. Senzillament volem ser honestos amb tots i evidenciar la necessitat d’un treball ampli i transversal en el ens que li correspon. En el cas que ens ocupa seria el traspàs de la demanda al  Consell Municipal de les Persones amb Discapacitats i poder fer un calendari consensuat pels dies i temes prioritaris que cal difondre i transmetre així valors de respecte i igualtat per a tothom.

Volem ser molt curosos amb el tractament tècnic sobretot d’una moció que requereix un treball específic, com per exemple escollir un Sistema Alternatiu i/o Augmentatiu de Comunicació per a persones amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista) Sobretot quan alguns avancem que és un tema molt seriós perquè afecta a la comunicació de ciutadans molt vulnerables. Ciutadans de ple dret, siguin o no productius. Ciutadans que afectats per diferents graus necessitaran de més o menys ajuda comunicativa però sobretot necessitaran respecte i comprensió per a la seva manera especial de comunicar-se. I els tècnics ens indicaran en tot moment com d’important és que aquesta ajuda sigui adequada i per tant individualitzada al seu nivell comunicatiu. No parlem de posar rètols i anotacions adaptats, parlem d’un acte primordial que és comunicar i això no es resol amb pictogrames abstractes i prou. Treballar per la conscienciació de l’autisme i els seus graus tan diversos no passa inicialment  per posar a un edifici públic un pictograma, passa perquè el coneixement d’aquesta realitat i les seves necessitats no ens espantin i no ens facin posar barreres emocionals extres.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista