OPINIÓ: ‘Vaga d’escombraries: rendició de comptes’

ciutadans-cs-figueres-2015

Article d’opinió del portaveu de C’s a l’Ajuntament de Figueres, Héctor Amelló

La gestió de la crisi de la vaga del servei d’escombraries del Govern de Figueres, la coalició de CIU i PSC, ha estat més que discutible. Per això, Ciutadans demanarà explicacions al govern, liderat per Marta Felip, el dia 12 de gener dia que es celebra el proper ple municipal. Ciutadans vol saber els motius pels quals entre el 20 i 24 de desembre Figueres va patir aquesta vaga.

La majoria de figuerencs encara no tenen una idea clara dels esdeveniments, els actes i motius pels quals han sofert els inconvenients d’una vaga d’escombraries. És discutible perquè el Govern no ha tingut la menor intenció d’aclarir i donar explicacions sobre els fets i successos deixant sense eines d’anàlisis i capacitat de formar-se una opinió fundada als ciutadans de Figueres.

El Govern ha d’explicar el contingut de les reunions i la negociació que va mantenir amb els sindicats. Ha d’explicar quines varen ser les ofertes i contraofertes posades sobre la taula amb l’objectiu d’aconseguir un acord satisfactori. Ha d’explicar qui varen ser els interlocutors i assessors seleccionats per formar l’equip negociador, els motius de la seva elecció, les seves competències, les seves funcions i els poders delegats. Ha d’explicar els seus objectius, l’estratègia negociadora i els límits davant els quals no estava disposat a cedir. Ha d’explicar el contingut de la reunió de mediació mantinguda el dia 19 de desembre entre l’empresa Fisersa Ecoserveis S.A., el Comitè de vaga i representants de l’Ajuntament. Ha d’explicar el motiu que els porta a rebutjar l’acord que es recull en l’acta de la reunió de mediació d’aquest mateix dia. Ha d’explicar les reunions del 23 i 24 de desembre, que van concloure amb la desconvocatòria de vaga, i, especialment,  l’acord aconseguit. Ha d’explicar les diferències entre aquest acord i la proposta que va ser rebutjada el 19 de desembre. Ha d’explicar els costos econòmics i socials que suposa per a l’empresa plurimunicipal Fisersa acceptar un conveni franja. Ha d’explicar què va motivar a acceptar aquest acord el dia 24 de desembre. Ha d’explicar quines són les repercussions que aquest acord pot tenir sobre l’actual estructura i plantilla de Fisersa. Ha d’explicar quines han estat les responsabilitats i implicació de l’Alcaldessa Marta Felip, el Tinent d’alcalde Pere Casellas, el Consell Delegat de Fisersa Manel Toro i el Conseller de Ecoserveis Joaquim Felip en la gestió de la crisi, perquè seria intolerable que qualsevol d’ells, amb les responsabilitats que ostenten, s’haguessin mantingut al marge. Ciutadans exigirà transparència al govern.

La funció de l’oposició és opositar. Opositar amb responsabilitat, objectivitat, criteri, justícia i respecte. Exigir la rendició de comptes perquè els ciutadans estiguin informats i puguin emetre una opinió fonamentada, veraç i coherent. També és funció dels grups de l’oposició defensar els interessos de la Institució, posicionar-se, ser ferms i clars davant els reptes als quals s’enfronta la ciutat.

Lamentem el tacticisme polític, el càlcul electoral i l’oportunisme d’alguns grups de l’oposició que davant els sindicats i treballadors han mantingut una opinió, quan s’han reunit amb el govern defensen la contrària i davant els veïns i l’opinió pública presenten una tercera diferent o directament es mantenen al marge, amagats i esperant com si l’assumpte no anés amb ells.

Ciutadans serà coherent i demanarà explicacions

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista