OPINIÓ: ‘Viure o treballar al núvol’

Carles_Rovira

Article d’opinió de Carles Rovira, candidat de C’s per Girona al Senat

Quan era petit i em passava els estius a casa de l’àvia Maria, perquè els pares treballaven al ‘Souvenirs’, passava les hores mirant passar els núvols i imaginant-me milers d’històries, fins que l’avi Joan em deia que baixés del núvol .

Amb el temps, i ja com a adolescent, agafava les tapes de les caixes de les galetes de mantega que algú ens havia portat d’Andorra i començava a fer els meus primers invents per captar les senyals de televisió que venien també de més enllà del núvols. Els anys anaven passant: EGB, l’institut… i va arribar el moment de decidir què volia ser de gran. Treballar amb els pares al ‘Souvenirs’?. Buscar una feina fora de l’àmbit familiar? O seguir estudiant?  Un gran dilema per a un jove de 18 anys que estava en altres temes, o sigui, que seguia en els núvols.

Amb el consens de la família vam decidir que anés a la universitat i que estudiés una carrera tècnica, d’aquelles que estaven tant de moda en aquells moments i que tothom en parlava. Vaig decidir fer Telecomunicacions i seguir vivint -i ara treballant- als núvols. La carrera va ser complicada, l’esforç de la família important, fins i tot vaig haver de treballar alhora que estudiava perquè les coses anaven com anaven; però a la fi es va acabar la universitat i de cop i volta vaig caure del núvol. La realitat va ser molt més complicada del que ens pensàvem.

Ja que vivim en un país on les universitats tenen un altíssim nivell però força allunyades de la realitat, tenim uns joves sobradament preparats que no troben feina i un mercat laboral que no afavoreix l’emprenedoria. Això ha fet que molts joves hagin  marxat fora i aquells que s’han quedat treballen com a caixers de supermercats, o posant hamburgueses. Això cap país s’ho pot permetre.

Des de Ciutadans, volem recuperar tot aquest valor perdut, afavorint el retorn del talent que ha marxat fora, impulsant la formació a l’emprenedoria, impulsant la inversió pública i privada en R + D fins al 3% del PIB anual i desenvolupant la Llei de Mecenatge per dirigir la filantropia cap a la R + D, volem promoure la cooperació publica-privada i la creació d’empreses de base científica a través d’ajudes directes i indirectes. I per aquells joves- i no tant joves- que a causa de la bombolla inmobiliaria van deixar els estudis i ara amb la crisis econòmica s’han quedat sense feina, volem promoure el programa d’’Adquisició de Competències Bàsiques’ per impulsar l’aprenentatge permanent i promoure la formació per adaptar-se a les noves tecnologies, entre altres propostes.

Cal establir empreses d’innovació, de talent i les anomenades ‘Cloud Services’ per crear sinergies entre els centres educatius, empreses i administracions. És per aquest motiu que el programa electoral de Ciutadans – Partit per la ciutadania apostem pel I+D, recolzament a l’emprenedoria i la Formació Professional  Dual que combini formació i treball a l’empresa i la universitat de qualitat.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista