Premi d’Or d’AVICOM pel documental La vida secreta de Portlligat. La casa de Salvador Dalí

· El documental es preestrenarà a Cadaqués l’1 de juliol
Uherský Brod (República Txeca). La Fundació Gala-Salvador Dalí es complau a informar-vos que, el passat 15 de juny al vespre, el documental La vida secreta de Portlligat. La casa de Salvador Dalí va guanyar el Premi d’Or en la categoria de llargmetratges de museus que atorga AVICOM (Comitè Internacional per l’audiovisual i les tecnologies de la imatge, secció audiovisual de l’ICOM). Va recollir el guardó Jordi Artigas, coordinador de les cases-museu de Púbol i Portlligat, de la Fundació Dalí, en una cerimònia que va tenir lloc al Museu de John Amos Comenius, a la República Txeca, en el marc del FAIMP 2.0, Festival Internacional de l’Audiovisual i Multimèdia sobre Patrimoni i Museus. És una competició que compta amb un jurat internacional d’experts que analitzen les millors produccions del món de la museologia.

S’han presentat trenta-quatre projectes en aquesta edició, que competien en les categories de curt, mig i llargmetratge. Entre els finalistes hi havia la National Tetryakov Gallery de Moscou, els museus del Kremlin i el Museu de la ciutat d’Espoo (Finlàndia).

És el tercer any que la Fundació hi presenta un projecte audiovisual i obté el guardó d’Or en la categoria de llargmetratges. Al 2014 es va guanyar el primer premi internacional pel documental Dalí-Pitxot. L’al·legoria de la memòria i al 2015 el mateix premi pel projecte Dalí, la darrera gran obra. Tots tres han estat produïts per la Fundació Dalí i realitzats per DocDoc Films.
Fitxa tècnica de La vida secreta de Portlligat. La casa de Salvador Dalí
Any de realització: 2017
Direcció: David Pujol
Guió: Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, de la Fundació Dalí, i David Pujol de la productora DocDoc Films
Fotografia: Ivan Carrero, DocDoc Films
Edició: Jordi Muñoz, DocDoc Films
Documentació: Rosa Maria Maurell (arxiu fotogràfic), Lucia Moni (documents audiovisuals), del Centre d’Estudis Dalinians de la Fundació Dalí
Durada: 59 minuts

Sinopsi
La casa de Salvador Dalí, l’única residència i taller estable que va tenir, serveix de fil conductor per explicar la seva  vida i obra, una biografia i una creació que recorren tot el segle XX. Aquest documental ens permet també destacar la forta vinculació del pintor amb el paisatge de Cadaqués, Portlligat i el cap de Creus, un paisatge del qual s’amara, que el condiciona i determina. I alhora explicar aspectes més desconeguts de la biografia de Salvador Dalí, especialment les relacions amb el seu pare i la seva germana i primera model, Anna Maria, relacions que ens ajuden a entendre determinats aspectes de la seva obra i la seva vida. Conèixer la casa-taller de Portlligat és conèixer més íntimament Salvador Dalí, és conèixer Dalí i Gala al seu hàbitat, és tenir accés al sancta sanctorum del pintor.

La preestrena se celebrarà a la Sala Art i Joia de Cadaqués el proper 1 de juliol a les 19:30h. Arribat el moment, es convocaran els mitjans.