Primera onada de calor de l’estiu amb risc d’incendi

onada-de-calor

– L’Ajuntament activa un pla específic per afrontar l’onada de calor d’aquesta setmana-
– El pla contempla mesures informatives als col·lectius més vulnerables així com els dispositius necessaris -mèdics, assistencials, serveis socials- per atendre a possibles casos que es produeixin-
– L’episodi de calor s’allargarà fins dissabte a l’espera de l’evolució per diumenge-

Davant l’onada de calor que al llarg d’aquesta setmana assolarà el país, l’Ajuntament de Figueres ha activat un pla específic per prevenir-ne dels afectes als col·lectius més vulnerables així com posar els recursos necessaris -mèdics, assistencials, socials- per afrontar-ne les conseqüències.

Des d’aquest matí s’està trucant als usuaris més vulnerables per donar les recomanacions sobre com fer front a les altes temperatures i s’ informa dels canals a on adreçar-se per tal de ser atesos si fos necessari.

Aquest pla també té en compte la coordinació de les diferents administracions per tal d’afrontar aquesta onada amb garanties.

Consells d’autoprotecció davant de l’onada de calor

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació.
  • Si treballes a l’aire lliure cobreix-te el cap amb una gorra i beu més aigua de l’habitual.
  • Si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa.
  • Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

Prealerta del Pla INFOCAT per risc d’incendis

Protecció Civil de la Generalitat manté el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en situació de Prealerta durant el dia 26, d’acord amb el risc d’incendi forestal, per a les comarques següents:

Demarcació de Catalunya Central: Anoia, Bages, Solsonès.
Demarcació de Lleida: Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Urgell, Segarra i Segrià.
Demarcació de Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès.
Demarcació de Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta.
Demarcació de l’Alt Pirineu: Pallars Jussà i Alt Urgell.
Demarcació Girona: La Selva i Baix Empordà.

A més, Bombers de la Generalitat ha activat un dispositiu especial de seguiment i resposta de l’inici de focs en les àrees on el risc és més gran amb l’objectiu d’evitar la simultaneïtat de focs.
Agents Rurals activarà aquesta tarda el Pla Alfa en nivell 3 a la Noguera i de cara a demà s’estendrà al Segrià, Urgell, Anoia, Segarra, Solsonès i també demà es tancaran els accessos a la Massís del Montsec. De cara a divendres està previst tancar els accessos al Montsant i Ports de Tortosa.

On s’activit el nivell 3:

S’anul·len les rutes de les activitats de ‘Joventut en el lleure’
Es restringeix l’accés als massissos

També cal destacar que Protecció Civil de la Generalitat recomana als ajuntaments que reforcin la prevenció i vigilància per a la revetlla de Sant Pere.

Quines temperatures es consideren prou altes per una onada de calor?

El llindar establert per l’SMC es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d’estiu la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor previst. Per tant, a cada municipi serà un llindar diferent. Per exemple, a Valls (Alt Camp), el percentil 98 de calor està situat en 36,3 graus; a Colera (Alt Empordà) en 35,9; a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) en 36,6; a Igualada (Anoia) en 38 graus; a Cervelló (Baix Llobregat), en 36,8 graus, i a Lleida (Segrià), en 38,1 graus. Quan aquests valors es preveu que se superin durant 3 dies seguits, som davant un episodi d’onada de calor.