Recuperació d'una gravació de la manifestació de l'11 de setembre del 1977 de Figueres

11-de-setembre-del-1977-de-FigueresRecentment l’Arxiu ha ingressat una gravació de 5.04 minuts de la manifestació de Figueres en defensa de l’Estatut d’Autonomia que tingué lloc a nombroses ciutats i viles catalanes el 1977

Els cinc i escaig minuts gravats, sense so, recullen les imatges preses per l’afeccionat figuerenc Sr. Enric Trilla de la manifestació que tingué lloc l’11 de setembre del 1977 a la Rambla figuerenca i carrers adjacents. Segons la premsa del moment, parlen de la participació d’unes 1.500 persones, les quals ja des de primera hora del matí començaren a penjar senyeres i pancartes reivindicatives a balcons, finestres, terrats, etc. per tal de fer visible la seva adhesió a la petició d’aprovació de l’Estatut d’Autonomia català.

La Cobla Perpinyà interpretà escollides sardanes a la Rambla on es veuen a la gravació nombrosos balladors que fent una rotllana molt grossa quan sonava la Santa Espina amb pancartes amb missatges com “Volem l’Estatut” i “Volem l’ensenyament en català”. Els parlaments anaren a càrrec del jove Sr. Jaume Sobrequés, senador per Girona de l’Entesa dels Catalans en aquell moment, el qual fou interromput més de quaranta vegades, i va fer un repàs històric des del 1939 fins aquell moment de com havia anat sobrevivint el poble català i la seva llengua i cultura. Tot seguit parlà el Sr. Vilanova -membre de la Comissió Onze de Setembre de l’Alt Empordà- va llegir un manifest i demanà els presents d’acompanyar-lo a l’Ajuntament per fer-lo entregar a l’alcalde, Sr. Pere Giró Brugués. A continuació, es veu perfectament com marxen pel carrer Girona i arriben a la plaça de l’Ajuntament, i des del balcó tornen a dirigir-se als manifestants amb crits de “Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia” i similars. L’alcalde no els va rebre i decidiren marxar cap a la Pujada del Castell, prèvia parada a la plaça Pius XII, i finalitzaren a la Rambla amb la cantada dels Segadors.

Es tracta d’un testimoni gràfic de primer ordre per a la recent història altempordanesa i que representa en certa manera la posada a l’abast públic d’un document important de la transició democràtica a nivell local gràcies a la donació feta pel Sr. Enric Trilla.