S’amplia el període de participació del concurs d’artistes emergents de Jove Creació Europea

jove-creacio-figueres-2019

El termini de participació de l’edició 2019-2021 de la Biennal d’Art Contemporani queda ampliat fins al 23 d’abril a les 14 h
El període d’inscripció del concurs públic pel projecte Jove creació Europea, convocat per l’Ajuntament de Figueres i el Museu de l’Empordà, estava previst finalitzar al 15 de març, però des de l’Ajuntament s’ha decidit canviar la data límit i ampliar el termini de presentació de la documentació fins al 23 d’abril a les 14 h.

El concurs s’adreça a artistes emergents residents a Catalunya i nascuts entre l’1 de gener de 1984 i el 31 de desembre de 2001. Per participar els interessats han de presentar la documentació necessària a l’Oficina Municipal d’Atenció al Ciutadà (OMAC) abans de la nova data establerta.

El projecte de Jove Creació Europea és una exposició itinerant d’art contemporani i un programa de tallers per als joves artistes que hi participen. Configura una xarxa de ciutats europees que busquen promoure l’art d’aquests artistes alhora que afavoreixen el diàleg i els intercanvis culturals.

L’objectiu de JCE és donar a conèixer el treball d’aquests joves creadors més enllà de les seves fronteres. El projecte, impulsat per l’Ajuntament de Montrouge (París) des de l’any 2000, organitza una exposició itinerant de dos anys a diverses institucions culturals dels països europeus coorganitzadors: França, Itàlia, Dinamarca, Romania i Portugal.

Els artistes que es presentin a la convocatòria oberta per l’Ajuntament hauran de presentar un màxim de tres obres produïdes en els últims 12 mesos, fins a vuit artistes seran escollits per participar en l’edició 2019/2021 de la Biennal d’Art Contemporani JCE.

L’Ajuntament de Figueres i el Museu de l’Empordà es van incorporar al projecte de Joves creadors Europeus a l’edició 2013/2015. L’actual convocatòria es va iniciar l’1 de febrer a través d’una roda de premsa al Museu de l’Empordà.

Bases del concurs:

Criteris d’admissió

 1.  Aquet concurs està adreçat a artistes emergents, residents a Catalunya nascuts entre l’1 de gener de 1984 i el 31 de desembre de 2001.
 2. La temàtica de les obres és lliure i s’emmarca en el camp de les pràctiques artístiques de les arts visuals contemporànies que inclouen pintura, escultura, fotografia, vídeo, instal·lació o qualsevol altre mitjà amb representativitat i format expositiu.
 3. Cada artista podrà presentar a concurs fins a tres obres, realitzades els darrers 12 mesos, la mida de la qual o dels elements que la formin (incloent-hi la instal·lació a l’espai) no podrà superar els 2’5 x 2’5 x 2’5 m. Ni sobrepassar un pes conjunt de 60 kg. En cas de ser seleccionat, només una d’aquestes obres participarà a l’exposició itinerant JCE.
 4. L’organització internacional de la JCE acorda que la participació al concurs és gratuïta i que els artistes seleccionats no reben cap remuneració en concepte d’honoraris. Les despeses d’embalatge, transport i assegurança de les obres seran a càrrec de l’organització; en aquest cas, el Museu de l’Empordà de l’Ajuntament de Figueres. Un cop seleccionades les obres, els autors en signaran un document de cessió temporal per al període que comprèn tota la itinerància biennal de la mostra, en què es determinarà de comú acord el valor de l’assegurança, les condicions d’embalatge i muntatge, la cessió dels drets de reproducció i comunicació pública de les obres per a les finalitats de difusió de la JCE (dossier de premsa, difusió del programa catàleg, web, etc.) i altres qüestions que en puguin derivar.
 5. Per participar al concurs, els autors han de presentar al registre de l’Ajuntament de Figueres / Oficina Municipal d’Atenció al Ciutadà (OMAC) un dossier amb la documentació següent:
  5.1. Dades personals: nom i cognoms, DNI o document de residència (cara i dors en format PDF o JPG), adreça, codi postal, contacte (telèfon i correu electrònic). Veieu la instància adjunta a les bases.
  5.2. Biografia/CV (màxim 1.500 caràcters amb espais), dossier amb documentació gràfica i textual del seu treball (màxim 10 pàgines, 2 Mb, format PDF).
  5.3. De cada obra presentada (màxim 3): títol, fitxa tècnica detallada, necessitats de muntatge. Text explicatiu descriptiu i conceptual (màxim 500 caràcters).

Termini i forma de presentació
El termini de presentació de la documentació referent a les propostes presentades al concurs és el dia 15 de març a les 14 h.

Els interessats hauran de presentar la documentació del projecte i la instància adjunta a aquestes bases a l’Oficina Municipal d’Atenció al Ciutadà (av. de Salvador Dalí, 107, 17600 Figueres).

El projecte s’ha de presentar imprès en format DIN A4 i una còpia en format digital (preferiblement en format pdf)

Si escau, l’Ajuntament de Figueres pot demanar que es completi la documentació presentada. La sol·licitud de participació podrà ser denegada en cas que manqui alguna part de la documentació requerida al punt 5.

La selecció

El jurat estarà format per:

Mario Pasqualotto, artista i comissari de les edicions anteriors (com a president), Pep Montoya, artista i coordinador del Màster de Producció i Recerca artística de la Universitat de Barcelona, Natàlia Chocarro, adjunta a la direcció d’Art de la Fundació Vila Casas, Ricard Planas, director de la revista Bonart i gestor cultural, Albert Mercadé, director artístic de la Fundació Arranz-Bravo, Francesc Ruiz Abad, artista seleccionat a la darrera edició, Pere Farrera, Cap del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Figueres i Eduard Bech, director del Museu de l’Empordà.

El jurat tindrà cura de la selecció dels artistes i de les vuit obres escollides per participar a la Biennal d’Art Contemporani JCE en l’edició 2019-2021. Aquesta es comunicarà als implicats i es farà pública a partir del dia 15 de juny. La tria tindrà en compte l’originalitat i la qualitat dels treballs i seguirà criteris de coherència amb la recerca artística personal de cada autor.

El veredicte del jurat serà inapel·lable. La participació en la convocatòria suposa l’acceptació íntegra d’aquestes bases, així com la renúncia a tota reclamació legal sobre els seus continguts.

Publicació de les bases

L’Ajuntament de Figueres farà públiques les bases d’aquesta convocatòria mitjançant la premsa local i comarcal, el tauler d’anuncis de la corporació, i també pels sistemes de difusió que cregui adients atesa la naturalesa de la convocatòria.

Altres dades d’interès
Durada i itinerari del projecte: la primera exposició s’inaugurarà a Montrouge el mes d’octubre de 2019 i continuarà fins el 2021, amb la itinerància següent: Hjorring (Dinamarca), Césis (Letònia), Cluj-Napoca (Romania), Como (Itàlia), Figueres (Catalunya, Espanya), i Amarante (Portugal). La mostra es presentarà a cada ciutat en museus o sales d’exposicions municipals.