Sardanes. Les ballades de divendres

sardanes-rambla-agost-2015-figueres

Montserrat Segura i Feliu

El passat divendres 7 d’agost va tenir lloc una nova edició de les tradicionals ballades d’estiu a la Rambla, organitzada com sempre pel Foment de la Sardana Pep Ventura.

sardanes3-rambla-agost-2015-figueresPuntualment, a les 10 de la nit, la cobla Ciutat de Girona va començar a desgranar els acords de la primera de les sardanes de la nit, obra del prolífic compositor figuerenc Jaume Cristau, anomenada Anna, el delit d’en Martí i dedicada a dos sardanistes habituals de les trobades dels divendres.
L’audició, celebrada en una nit xafogosa i calma, va portar les sardanes La noia matinera, Al nostre barri, Aura del Tura, Punt contra dansa, Oriola, Fruint de l’amistat, Sant Miquel de Cuixà a Pau Casals i L’amic Jaume. Unes dues-centes cinquanta persones es van congregar a la plaça més estimada de la ciutat de Figueres per ballar ─malgrat les temperatures elevades─ i gaudir de la música de la cobla.
sardanes2-rambla-agost-2015-figueresEl repertori de les ballades de l’estiu se selecciona des del Foment de la Sardana Pep Ventura amb la clara voluntat de combinar les sardanes dels autors de tota la vida amb les creacions de compositors joves, sense negligir els compositors figuerencs (a cada audició n’hi ha una com a mínim). Aquesta és una aposta que ja marcava el Foment en el pregó de les Fires i Festes de la Santa Creu i que continuarà en les dues ballades que resten per acabar la temporada. Una altra de les novetats que s’ha incorporat aquest estiu a les audicions dels divendres a la nit és el sistema de megafonia, que permet la presentació de les sardanes abans de ser interpretades per la cobla i també la divulgació d’informacions diverses i de relleu per als assistents, com ara els números dels sortejos que s’hi celebren, recordatoris d’efemèrides i esdeveniments i homenatges a persones o entitats presents a les ballades.
sardanes4-rambla-agost-2015-figueresPer al proper divendres, el Foment anuncia un homenatge al conegut sardanista Pere Puntí, que des del Casino Menestral Figuerenc fou l’impulsor de diverses colles sardanistes i també de les populars trobades dels dissabtes a la tarda on, a la seu de l’entitat, s’ensenyava la mainada figuerenca a ballar sardanes. Per a aquesta ballada, el repertori se centrarà en l’estrena de la sardana A Pere Puntí, del compositor Jaume Cristau, i comptarà amb sardanes ben conegudes i tradicionals com Baixant de la font del Gat, d’Enric Morera o Girona aimada, de Vicenç Bou.