OPINIÓ: ‘Transformant l’educació’

maria-perpinya-erc-figueres-2015

Article d’opinió de Maria Perpinyà, regidora d’ERC a l’Ajuntament de Figueres

Bon estiu a tots els professors, mestres i educadors! Moltes felicitats per l’Escola d’Estiu de l’Alt Empordà organitzada a Figueres pel Moviment de Renovació Pedagògica de l’Alt Empordà.

El dimecres a la tarda, que no és cap de setmana, l’escola d’estiu començava amb una conferència inaugural de Salomó Marquès. Un bon inici tot fent una repassada històrica a l’educació i recordant com és d’important saber de què toca parlar en cada moment. El documental “Palabras de mamita” que es va passar també feia esment a com ens comuniquem i en quines llengües segons l’aprenentatge i els usos que donem a cadascuna. Recordàvem com alguns dels nostres avis que eren catalanoparlants s’havien alfabetitzat en castellà i per tant aquesta llengua era la utilitzada en les cartes i escrits. Molt interesssant per anar obrint debat sobre la comunicació i els llenguatges.
El dijous, que encara no és cap de setmana, diferents itineraris van bellugar els participants per diferents espais educatius: aules, gimnasos, museus… Per treballar i compartir coneixements diversos i variats però amb un objectiu comú: “si t’atreveixes a ensenyar, no deixis d’aprendre.”
El divendres, que ja s’acosta al cap de setmana, una doble sessió de taula rodona i conferència brillant. Exposició de motius variats i propers sobre la gran pregunta: Deures si? Deures no? Ho podríem resumir amb una frase clara i aplicable a moltes situacions: ” en la dosi hi ha el perill”.
La conferència de cloenda de Gregorio Luri ens feia reflexionar sobre les pràctiques educatives i en que no hi ha metodologies “miracle” i incidia un altre cop en la importància d’un bon domini lingüístic per assolir l’èxit educatiu.
Moltes conclusions envers la importància de la comunicació, les ganes de saber i entendre i com despertar la curiositat per saber…
Un bon model a seguir per la gestió de la ciutat. Caldria que alguns en prenguin bona nota per millorar, jo ho vaig fer: comunicació clara i concreta i aconseguir l’atenció i que et facin cas perquè el contingut és adient. Aplicable a tot arreu i molt recomanable per ser rigorosos i guanyar-nos el respecte pel coneixement compartit.
Finalment es va cloure amb la “selfie” de rigor i amb un Bon cap de setmana! adient al moment que va fer riure als assistents, sembla ser que hi havia motius per riure.