UDC: “Continuem demanant per a Figueres un Govern fort, estable i coherent”

Toro_Galimany

Article d’opinió dels regidors d’UDC a l’Ajuntament de Figueres, Manuel Toro i Núria Galimany

En la seva roda de Premsa de dissabte, ERC va demanar que deixem els nostres càrrecs. Com vaig dir a twitter, és complicat, perquè ja ho hem fet fa dues setmanes. I ho vàrem fer per ser coherents amb el que hem defensat sempre: que la ciutat es mereix un Govern fort, estable i coherent.

Fa mesos que en el sí de l’equip de Govern manifestàvem la nostra preocupació per diversos temes que al nostre parer s’estaven gestionant deficientment: coordinació interna i externa de l’equip de Govern, Comunicació i Situació Econòmica. No és cert que vàrem deixar el Govern per la constitució de Grup Municipal d’Unió, un tema que fa dos anys que reivindiquem, però no com a motiu de trencament.

El trencament unilateral del Pacte de Govern amb el PSC sense consulta prèvia, i la impossibilitat de governar amb una evident minoria de regidors sí que varen ser fets cabdals que varen provocar la nostra reacció. No podem acceptar i fer-nos còmplices del tracte que varen rebre els companys del PSC, ni pel fons ni per les formes. Tampoc podíem acceptar el menysteniment i la posterior demanda de “submissió” que Marta Felip ens plantejava quan nosaltres demanàvem una rectificació que permetés impedir el previsible bloqueig en temes fonamentals i no perjudiqui Figueres com a ciutat, la deriva de la situació econòmica, la necessitat d’activar el POUM, fer una consulta per al Museu del Circ.

Vàrem explicar reiteradament a Marta Felip que és inviable governar amb una minoria de 7, molt menys amb 5, i dur a terme una acció de Govern coherent, estable i consensuada. Vàrem demanar que Marta Felip fes algun gest en reconeixement que el trencament del Pacte de Govern va ser precipitat. No vam obtenir cap resposta que no fos la recurrent que “Sóc l’Alcaldessa i aquestes decisions em corresponen a mi”..

La premsa en general ha mantingut el mateix que ens sembla evident i que s’ha posat de relleu els darrers dies, “Dinamitar un pacte de govern sense tenir lligada una alternativa viable és una decisió, com a mínim, temerària per a garantir la bona governabilitat del municipi”, “Els rampells no són una bona estratègia política”. I els comentaris del Director del mateix Diari de Girona “Amb aquest balanç, la culpa no es pot desviar als altres. La pregunta és què pretén Marta Felip. Impossible governar amb cinc regidors i gairebé descartable que trobi algun soci que li doni certa estabilitat. Només li queda una sortida.”.

Com hem dit a l’inici, ERC demana que cessem en els nostres càrrecs. Ja ho vàrem fer, no pels motius que Agnès Lladó esmenta en la seva roda de premsa, sinó per lleialtat a un Pacte de Govern que no hi havia motius sòlids per a trencar, i per lleialtat també a un projecte de ciutat que no es pot assolir sense un gran consens.

I mantenim que amb 5 Regidors no es pot governar. La nostra proposta a tots els Grups Municipals, amb els quals ens hem reunit aquests dies, ha estat la de treballar en la redacció i l’acord d’un full de ruta amb els temes principals de ciutat, posant-los per escrit i prioritzant-los, fins que els realitzem tots i cadascun d’ells, aplicant-hi el finançament que permeten les finances municipals, 5 milions d’euros per any d’inversió, sense incrementar en absolut l’endeutament. Això és el que permetia l’estat de les finances municipals gestionades per Unió del 2011 al 2015.

Ara toca, encara, que el PDeCat faci el que ha de fer i aclareixi la situació interna del seu Grup Municipal, esvaint els dubtes sobre la governabilitat de Figueres i permetent la constitució del Govern fort, estable i coherent que des d’Unió hem reclamat i al qual donarem tot el nostre suport. Repeteixo, que ha de quedar molt clar: els regidors d’Unió donarem tot el nostre suport a un Govern, amb el PDCat i altres grups municipals, que vulguin un Govern fort, estable i coherent.

Però si el PDeCat no mou fitxa, és lògic que comenci a haver-hi propostes de l’oposició, plantejant alternatives com la proposta que fa ERC, presentant-se com la “salvadora” d’un PDCat en situació anguniosa. El PDeCat ha de fer una seriosa reflexió del seu futur a Figueres i de perquè i a causa de qui ha arribat a aquesta situació…