Un quart de segle de Terra de Trobadors

TerraTrobadors

El festival de Castelló d’Empúries es celebrarà els dies 10, 11, 12 i 13 de setembre amb prop de 200 activitats. Entre les novetats, hi ha una la recreació a la platja d’Empuriabrava de les ràtzies pirates que van obligar els Comtes d’Empúries a traslladar-se a l’actual Vila Comtal, la projecció d’un audiovisual a la torre de la Basílica i la recuperació dels concerts de nit, del cau de la bruixa i del bordell, entre d’altres

Enguany la 25ena edició del festival commemora la trajectòria dels 25 anys del festival i ho fa exaltant la importància de la vila i del comtat d’Empúries en el món medieval i en reivindica els sobirans: els comtes d’Empúries. És per això que la temàtica d’aquesta edició se centra en la segona meitat del segle XI, quan Castelló esdevé la capital del comtat i la seu comtal, aspectes tractats en gran part en anteriors edicions del festival. Segons ha explicat la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Margarita Gelabert, la programació d’enguany “recupera l’essència del festival dels primers anys” on les entitats jugaven un paper essencial. En aquest sentit, l’alcaldessa de la vila, Mª Assumpció Brossa, ha volgut reconèixer la feina feta i la implicació de les entitats al llarg d’aquests anys per dur a terme Terra de Trobadors. Enguany, hi col·laboren més d’una trentena d’entitats.

Cicle de conferències ‘Miquel Pujol Canelles’
El festival s’obrirà el 10 de setembre a la tarda, amb la conferència “Ramon Muntaner, un cronista en terra de trobadors”, a càrrec de la Lola Badia, professora de Filologia Catalana (Universitat de Barcelona), dins el cicle de conferències “Miquel Pujol Canelles”. Al llarg dels 25 anys del festival, s’han organitzat un total de 95 conferències, seminaris i taules rodones amb 100 conferenciants. Altres actes dins d’aquest cicle són la presentació del número 14 de la revista Mot so razo a càrrec de Miriam Cabré, de la UdG; el Divendres 11 de setembre, a les 17.00 h, la conferència “La producció literària a Castelló d’Empúries durant la baixa edat mitjana”, a càrrec de Jordi Canet, filòleg, (Universitat de Barcelona); la conferència concert “Despertant instruments adormits: per a una recreació de les músiques medievals” a càrrec d’Antoni Madueño, musicòleg (Universitat Autònoma de Barcelona) i director de l’Ensemble Clus Trobar; i dissabte 12, les conferències “Ramon Muntaner, l’Empordà i la creació de la història” a càrrec de Stefano M. Cingolani, Doctor en Filologia (Universitat La Sapienza, Roma); “Castelló, el tresor dels Empúries” a càrrec de Josep Maria Gironella, Doctor en Història (Universitat de Barcelona).

Altres actes

Altres actes emblemàtics del festival són el sopar medieval (dijous 10, a les 22.00 h), al Pati dels Comtes; el mercat medieval (dies 11, 12 i 13, tot el dia, a la Llotja, plaça de la Basílica i plaça Jaume I) amb més de 60 parades d’artesans i comerciants posen a la venda els seus productes estrictament de l’època medieval i amb el sistema de pagament de l’època, la moneda medieval comtal d’Empúries, un requisit imprescindible per poder adquirir tota mena de productes del comtat d’Empúries a l’Edat Mitjana; i el torneig medieval-Memorial ‘Fernando Arnau’ (dissabte 12, a les 18.00 h, al Camp de l’Hort d’en Negre): un espectacle d’exhibició i d’habilitat que representa i reprodueix les lluites i els afrontament dels cavallers de l’època medieval amb tot de detall i de solemnitat, seguint les formes i els costums de l’Edat Mitjana, en què els torneigs eren un actes socials de prestigi per al cavaller que consistien generalment en la lluita de cavallers de procedència diversa que combatien generalment per qüestió d’honor o simplement com a competició cavalleresca en una lliça i estaven agrupats en bàndols o quadrilles sota la presidència i l’arbitratge d’un altre cavaller experimentat. El Torneig Medieval va a càrrec de l’associació Grup Cavallista de Castelló d’Empúries.
Pel que fa les actuacions al carrer, n’hi haurà el dijous 10 (tarda), divendres 11, dissabte 12 i diumenge 13 de setembre, al centre històric i anirà a càrrec de Berros de la Cort, Acibreira, Entr’Act, Festinamus, Drakonia i Alma Cubrae, entre d’altres. Enguany tindran lloc durant el festival diversos concerts medievals de nit de mig format a la plaça de la Basílica per part dels grups d’actuació i d’animació de carrer de més renom. Com l’any passat, l’organització del festival ha apostat per la repetició dels grups consolidats i amb més èxit, i per la renovació de la major part dels grups d’actuació i d’animació de carrer per tal de no caure en la reiteració de les actuacions artístiques en carrers i places. Alhora, es manté i es potencia les actuacions a l’eix de les places principals de la vila, que són: plaça Mn. Cinto Verdaguer (de la Basílica de Santa Maria) – plaça dels Homes – plaça Jaume I.

Cloenda i novetats

El diumenge 13 de setembre de 2015, a la tarda-vespre, tindrà lloc com cada any a la plaça de la Basílica de Santa Maria la cloenda del festival a càrrec de tots els grups, associacions i entitats que participen en el XXV Festival Terra de Trobadors. Un autèntic espectacle de música, teatre, dansa, llum i foc per cloure de manera lúdica i festiva el Festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries.
Entre les novetats d’enguany, hi ha la inauguració del festival que anirà a càrrec de les entitats; l’espectacle de l’assalt de la muralla, una proposta teatralitzada que vol aglutinar les entitats i els professionals per recrear el setge i el posterior assalt a la muralla medieval; un espectacle que es farà una setmana abans del Festival, amb la recreació a la platja d’Empuriabrava de les ràtzies pirates que van obligar els Comtes d’Empúries a traslladar-se a l’actual Vila Comtal; la projecció d’un audiovisual a la torre de la Basílica i un cicle de música culta.

Yolanda Falcon

Yolanda Falcon

Periodista