Una vuitantena de persones a la inauguració de la nova exposició de Ministral ‘Ombres Fractals de tramuntana’ a l’Hotel Bon Retorn de Figueres

Ministral_Ombres_Fractals_de_tramuntanaL’estudiosa de l’art empordanès Alicia Viñas i el crític d’art Pep Vallès presenten la mostra davant una nodrida representació de personalitats de l’art i la societat civil
Una vuitantena de persones van assistir ahir divendres a la inauguració de la nova exposició del pintor Josep Ministral Ombres fractals de tramuntana a l’hotel Bon Retorn de Figueres. On va presentar una quinzena de peces de format mitjà i gran on l’artista s’expressa, per primera vegada, amb la tècnica de paper-collage, la qual practica des de fa dos anys.

La presentació la mostra va anar a càrrec de la llicenciada en Belles Arts i estudiosa de l’art empordanès Alicia Viñas que va destacar que era un treball “suggestiu i poètic, amb un toc oriental, amb uns espais blancs que tenen tanta importància com els colors pintats…. La gent tendeix a mirar el que hi ha pintat, quan en realitat l’obra en sí, és tota. Cal destacar també la composició: les línies, la combinació de grisos i blancs són molt subtils i místics. És una pintura per mirar-la en silenci i en un petit racó. No és com l’obra habitual d’en Ministral, que és gran, barroca, potent i forta. És justament la inversa, és com si fes quelcom plàcid i assossegat”.

El crític d’art Pep Vallès per la seva part va posar l’accent en el inconfusible segell del pintor, el qual tot i les variants o noves tècniques emprades, sempre n’és protagonista.

Entre els assistents es va comptar amb la presència de pintors com Pilar Farrès, Monse Pla o Antonio Federico, a banda de personalitats de la societat civil com l’ornitòleg Jordi Sargatal o l’exalcalde Joan Armangué.

L’exposició, que es podrà visitar fins al 8 de febrer, s’emmarca dins les bimensuals mostres que sota el títol de Expo-art Empordà, presenta l’hotel Bon Retorn i per on ja han passat artistes com Ricard Ansón, Ana Maria Constanseu, Xavier Mallol o Esther tenedor.

———————————————————————————————–

Ombres fractals de tramuntana continua explorant els motius de la natura fractal que han marcat la producció de Ministral als darrers temps, aquell conegut estil de quadres generalment coloristes que des de la distància poden semblar fotos satèl·lit abstractes d’un paisatge verge però que al mirar-los de prop ens descobreixen a moltes de les habituals formes de la natura minimalista intrincades en una mena de mantra visual. Aquesta vegada, però, l’artista ens ho explica amb una nova tècnica: el paper-collage i amb la intenció de copsar quelcom tant inabastable per a un pintor com el vent.

Ministral treballa únicament amb un material: el paper. Un paper que pot fer-se servir sense manipulació, només retallat, o també retallat i pintat. Tots els quadres de la sèrie estan marcats per la presència d’un fons que combina el blanc pur amb unes lleus ombres de color gris clar, i al damunt d’aquesta superfície, trobem les conegudesformes fractals de Ministral, retallades i pintades amb la paleta de colors habitual de l’artista. El efecte que s’aconsegueix, marcat per la gran lluminositat, és el de mirar a un cel nítid sobre el qual albirem centelleigs de la natura empordanesa batuda per el vent.

La visió del pintor. Pel que fa al fons d’aquest nou treball, Ministral explica que “a través dels fractals he descobert el llenguatge inesgotable de la natura, aplicant a la meva obra un laberíntic espai geomètric de formes i proporcions relacionades amb l’estudi del moviment. Com a eina, la finalitat meva és explorar el seu valor estètic, més que la seva significació matemàtica”. I pel que fa a la forma, assenyala que “les formes de la natura han estat empeses pel moviment del vent i en principi deixades a l’atzar sobre el fons blanc del paper, amb uns colors nets i gens contaminats, tot buscant l’harmonia i l’equilibri en la composició. Sovint m’ha interessat més suggerir les coses que mostrar-les, confrontant la absència amb la presencia, marcant un caràcter intimista, i que darrera de cada obra s’amagui el desig de convidar a desenvolupar la mirada de qui l’observa”.