Inauguració de l'exposisicó ‘El Simbolisme de les línies’, de Jaume Mach

figueres-Jaume-MachUna vuitantena de persones van assistir divendres al vespre a l’Hotel Bon Retorn de Figueres a la inauguració de l’exposició El Simbolisme de les línies del pintor Jaume Mach.

L’artista exposa una quinzena d’obres de format mitjà on continua el seu treball sobre metacrilat  avessat a explorar el significat de les línies com a símbol de l’energia. Cada quadre és la extrapolació pictòrica d’una història que ha viscut; des de la biografia d’un conegut, fins a un esdeveniment succeït a tota una comunitat. En quant al procés, Mach crea una base  – una mena magma eteri que ens recorda una fotografia de l’espai exterior – sobre la qual començarà a traçar línies, cadasquna de les quals obeeix als diferents nivells d’energia existents, la física, l’astral, la de l’ànima, etc. El resultat, és una mena de carta astral d’un fet o d’una persona, congelat en el temps i emmarcat en els límits d’un quadre.

La presentació de l’acte va anar a càrrrec de l’històriador de l’art Enric Tubert qui va destacar la capacitat de Mach de crear “un ritme” dins la mateixa obra, “ja que Mach veu en la línia, des d’un impuls intim, una mena de mapa de tot allò que es refereix a la persona o l’experiència a partir de la qual s’ha fet. Però  també veu la ‘línia’ com un objecte artístic  i per tant com un possible protagonista d’una peça”. Tubert també va  fer incís en “el fet que cada obra de Mach admet una lectura subjectiva i això és així perquè ha sabut crear un món, també definir uns espais i generar uns ritmes que cadascun de nosaltres podem gaudir com si es tractés d’una melodia i, per tant, aquesta exposició cal entendre-la com un concert visual adreçat a la sensibilitat de cada persona”.

L’exposició, que es podrà visitar fins al 30 d’abril, s’emmarca dins les bimensuals mostres que sota el títol de Expo-art Empordà, presenta l’Hotel Bon Retorn i per on ja han passat  artistes com Ricard Ansón, Ana Maria Constanseu, Xavier Mallol, Josep Ministral o Esther Tenedor.